Skip to main content

Home » 100% biobrandstof voor containertransport over de weg

maandag, 30 november 2020

100% BIOBRANDSTOF VOOR CONTAINER- TRANSPORT OVER DE WEG

DE PILOT TEKENT EEN FOSSIELVRIJE TOEKOMST VOOR GOEDERENVERVOER OVER DE WEG

Europese rederij Samskip heeft zijn toewijding aan duurzaamheid versterkt met een reeks klantprojecten om het gebruik van fossielvrij biobrandstof te bevorderen als onderdeel van zijn transportdiensten.

De nieuwe samenwerking draait tussen Samskip, Unilever en TMA Logistics en omvat een pilot met HVO100 fossielvrije biobrandstoffen geleverd door Schouten Olie B.V. voor vrachtwagens die goederen vervoeren voor Unilever vanaf de TMA Logistics terminal. In termen van kooldioxide (CO2) ton equivalent streeft Samskip ernaar om tijdens de samenwerking tot 14500 kilogram CO2 te besparen – een reductie van 90% in vergelijking met traditionele brandstoffen. Dit vertaalt zich in een verbazingwekkende getal van 531 bomen die de extra CO2-voetafdruk die veroorzaakt zou worden door enkel en alleen traditionele brandstoffen te gebruiken niet hoeven te compenseren. Deze samenwerking is de eerste van een reeks aan pilots, met als doel het gebruik van biobrandstoffen snel uit te breiden naar andere verladers.

Samskip ziet het opgeschaalde gebruik van duurzame brandstofalternatieven als het openen van een pad voor verladers die de CO2-uitstoot in hun supply chain willen verminderen tijdens het vervoer van vracht over de weg. De ISCC-EU-gecertificeerde brandstof garandeert een 100% biobrandstofproduct dat wordt geproduceerd uit residu en restafval en kan in alle dieselmotoren worden gebruikt als een equivalent van conventionele diesel. Het gebruik ervan verlaagt de CO2-uitstoot tot wel 90% en verlaagt de uitstoot van schadelijke stoffen zoals koolwaterstof, stikstofoxiden, koolmonoxide en PAK’s. Dit is niet alleen gunstig voor de lokale luchtkwaliteit maar ook goed voor de motor, aangezien filters en injectoren langer schoner blijven en minder vaak vervangen hoeven te worden.

“Onze voortdurende inzet om een switch naar milieuvriendelijke alternatieven te maken, krijgt meer en meer vorm”, zegt Ásbjörn Gíslason, CCO en plaatsvervangend CEO bij Samskip. “Dit project brengt nieuwe mogelijkheden op de markt en stimuleert verladers die op zoek zijn naar groenere brandstofalternatieven door het gemak en de efficiëntie aan te tonen van het integreren van plantaardige biofuels in hun bestaande vloot. We zijn erg blij met deze significante verschuiving in sentiment en betrokkenheid van klanten en leveranciers naar duurzame oplossingen. Het verminderen van CO2-uitstoot is een kernstrategie voor Samskip en we erkennen dat het steeds belangrijker wordt om klanten een nieuwe manier van zakendoen met ons te kunnen bieden en tegelijkertijd het duurzaamheidsaspect van hun supply chain te ondersteunen.”

“Deze samenwerking op het gebied van biobrandstoffen past in de ambitie van de gemeente Amsterdam en Havenbedrijf Amsterdam om transportemissies te verminderen”, zegt Michael van Toledo – General Manager bij TMA Logistics. “We weten allemaal dat biobrandstoffen een essentiële bijdrage leveren aan het verminderen van CO2-emissies, met name in wegvervoer. Biobrandstoffen passen dan ook perfect bij onze ambitie om het gebruik van duurzame alternatieven te vergroten. Deze samenwerking maakt, samen met ons huidige duurzaamheidsbeleid, deel uit van een bredere inzet voor duurzaamheid. TMA wil de groei en acceptatie van duurzame brandstoffen in de industrie versnellen en is er trots op deel uit te maken van deze ontwikkeling.”

‘‘Een van de belangrijkste hindernissen die producenten van biodiesel proberen te overwinnen, is de duurzaamheid van hun brandstof’, zegt Joost Zuurendonk, Sales Director bij Schouten Olie BV. ‘’De realiteit is nu dat steeds meer bedrijven in de logistiek op zoek zijn naar alternatieven voor fossiele brandstoffen. We zijn toegewijd aan verantwoorde en duurzame logistieke oplossingen. We zijn er trots op het juiste voorbeeld te geven en te laten zien dat het vervoeren van vracht met een aanzienlijke vermindering van de CO2 uitstoot mogelijk is.”

“Door deze samenwerking tonen we de steun van zowel Samskip als Unilever om de overstap te maken naar duurzame brandstofalternatieven”, zegt Philip Collet, Corporate Key Account Manager bij Samskip. ‘’Dit project zorgt niet alleen voor groene groei, maar versterkt ook onze langdurige samenwerking met Unilever. Samen met Lukasz Myszka, Logistics Procurement Manager bij Unilever, erkennen we onze gemeenschappelijke waarden en toekomstige milieudoelstellingen. We weten allemaal dat koolstofarme brandstoffen een cruciale bijdrage leveren aan het verminderen van CO2-emissies, met name in het wegvervoer. Biobrandstoffen passen dan ook perfect bij onze ambities om het gebruik van duurzame alternatieven te vergroten. Dit project maakt, samen met ons huidige duurzaamheidsbeleid, deel uit van een bredere inzet voor duurzaamheid. Als toegewijd als voorheen, willen we biobrandstoffen nog toegankelijker maken en anderen inspireren om over te stappen op duurzame brandstoffen in hun toeleveringsketen.”

TMA Logistics

GERELATEERD NIEUWS

Electrifying the Future of Logistics: TMA Logistics koopt 5 elektrische vrachtwagens voor CO2-neutrale overslag in de Antwerpse haven!

| Nieuws | No Comments
Deze week heeft TMA Logistics op containerbinnenvaartschip Ms Royaal een test gedaan met de gecontaineriseerde eConowind unit.

TMA Velsen consolidatiehub voor 24 grote haspels

| Nieuws | No Comments
Vanaf onze terminal in Velsen werden 24 grote haspels met zeekabels voor Tennet, getransporteerd naar een werkterrein op Tata Steel.

Leave a Reply